Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπ.οικονομικών μεταξύ άλλων διατάξεων, τροποποιούνται και οι διατάξεις του ν.4551/2018 αναφορικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α) Επαναπροσδιορίζονται οι δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) υγρών καυσίμων, το οποίο καταβάλλεται εφεξής στους μονίμους κατοίκους και στις επιχειρήσεις που διαμένουν ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα επιλέξιμα νησιά, αντίστοιχα. (Κατά τα ισχύοντα, δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ. υγρών καυσίμων είναι μόνο οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων).
β) Το μέτρο του Μ.Ι. στα υγρά καύσιμα για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις δικαιούχων τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή στα επιλέξιμα νησιά.
γ) Με κ.υ.α., καθορίζεται το ύψος του Α.ΝΗ.ΚΟ. για υγρά καύσιμα και προβλέπεται η επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και σε άλλα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας.

Η ενημέρωση για τη δράση στα mail των δικαιούχων – Τα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής

Προς δικαιούχο του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο»,

Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 112) από 1-8-2020 η καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ), για την προμήθεια των επιλέξιμων υγρών καυσίμων (απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων και diesel κίνησης), θα γίνεται απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των 34 νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝ-Ε).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1 Αυγούστου 2020 στα κάτωθι νησιά:
Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.

Καλούμε τους κατόχους ΜΑΝ και ΜΑΝ-Ε των ανωτέρω νησιών να φυλάσσουν τις αποδείξεις προμήθειας επιλέξιμων καυσίμων για ενδεχόμενη μελλοντική καταχώριση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της νέας δράσης.